Ďalšie veľké mená, ktorým brexit poriadne podkúri(l)

HABERL
4. marca 2019

Dráma menom brexit pokračuje. Odchod Veľkej Británie z EÚ nemá stále jasný koniec. Napriek tomu už stihol narobiť poriadnu neplechu. Svoje by o tom vedeli predstavitelia viacerých veľkých spoločností. Práve ich totiž brexit pripravuje o zisky, o klientov alebo o obchodných partnerov. Na nepriaznivý dopad brexitu bolo upozorňované ešte pred vyhlásením referenda o odchode Britov […]

brexit

Dráma menom brexit pokračuje. Odchod Veľkej Británie z EÚ nemá stále jasný koniec. Napriek tomu už stihol narobiť poriadnu neplechu. Svoje by o tom vedeli predstavitelia viacerých veľkých spoločností. Práve ich totiž brexit pripravuje o zisky, o klientov alebo o obchodných partnerov.

Na nepriaznivý dopad brexitu bolo upozorňované ešte pred vyhlásením referenda o odchode Britov z EÚ. Dôsledky mali pocítiť (nielen) britské firmy z rôznych sektorov. Necelé 3 roky od uskutočnenia referenda sa tieto scenáre opakovane potvrdzujú. Zoznam spoločností, ktoré na brexit doplácajú alebo v blízkej dobe doplatia, sa tak ďalej zapĺňa.

Flybmi – regionálne aerolínie vyhlásili krach

Brexit nešetrí ani aerolínie a dopravné spoločnosti na ostrovoch. Príkladom je letecká firma Flybmi. Tá 16. februára zrušila lety a zastavila prevádzkovú činnosť. Údajným dôvodom bol práve brexit a z neho vyplývajúce riziká spojené s neschopnosťou nadväzovať nové obchodné zmluvy a rozširovať sieť liniek.

Airbus – investície vo Veľkej Británii sú ohrozené

Problémy leteckých spoločností ohrozujú aj konštruktérov lietadiel. Varovný prst už zodvihla spoločnosť Airbus. Jej 14 000 zamestnancov pracujúcich vo VB vyprodukuje ročné tržby vo výške cca 6,8 mld. €. Dopady brexitu to ale môžu kedykoľvek zmeniť. Nehovoriac o tom, že vedenie firmy už ohlásilo stratu záujmu o ďalšie investície v krajine.

Barclays – milióny na presun centrály z Londýna

Ďalšou „obeťou“ brexitu je banka Barclays. Tá v dôsledku vystúpenia VB z EÚ presúva svoju európsku centrálu do írskeho Dublinu. Náklady na tento krok sa spolu s presunom niekoľkých pracovných miest do nemeckého Frankfurtu zatiaľ vyšplhali na vyše 110 mil. €. Po ukončení celého presunu by mohli dosiahnuť až 220 mil. €.

Bank of America – prípravy na brexit za 400 mil. €

Podobná výzva ako v prípade Barclays stojí v súvislosti s brexitom aj pred európskou divíziou Bank of America. Aj tá presúva európsku centrálu, no podľa zverejnených údajov ju to vyjde zhruba dvojnásobok. Vedenie banky nedávno avizovalo, že na prípravy tohto kroku minie asi 353 mil. €.

Firiem doplácajúcich na brexit bude zrejme stále viac. Pribúdať budú spoločnosti z rôznych odvetví. Kým niektoré môžu úplne skrachovať, iným hrozia „len“ náklady na presun do iných krajín. Už teraz je však jasné, že čím skôr sa situácia okolo odchodu Britov z EÚ vyrieši, tým skôr sa upokoja firmy aj trhy.

Zdroj: www.theguardian.com, www.independent.co.uk, www.ft.com, www.politico.eu

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.