Týždeň v skratke: Príjmy spoločnosti Microsoft vzrástli vďaka dopytu po AI

HABERL
26. apríla 2024

Trhy klesajú, ďalší údaj o inflácii sťažuje Federálnej rezervnej banke (Fed) zníženie úrokových sadzieb v blízkej budúcnosti.

Kombinácia spomaľujúceho sa rastu a vysokej inflácie znepokojuje investorov

Najnovší prehľad o ekonomike USA otriasol akciovými a dlhopisovými trhmi s dvoma možno sklamanými údajmi: spomaľujúci sa ekonomický rast a stále silná inflácia.

Hrubý domáci produkt sa v prvom štvrťroku 2024 rozšíril o sezónne upravené a infláciou upravené ročné tempo 1,6 %, uviedlo vo štvrtok (25. 04. 2025) ministerstvo obchodu, čo je spomalenie oproti rýchlemu tempu minulého roka. To zaostávalo za 2,4 % predpokladanými ekonómami prieskumovanými The Wall Street Journal.

Štvrtková správa tiež naznačuje, že inflácia, využívajúca preferované meradlo Fedu (PCE), bola v marci vyššia, než sa očakávalo. To dáva investorom ďalší dôvod vzdať sa predstavy, že Fed by mohol začať zníženie úrokových sadzieb v nasledujúcich mesiacoch.

Zvyčajne by nízka hodnota rastu zvýšila nádeje, že Fed zníži úrokové sadzby. Ale stály tlak na ceny skomplikoval túto perspektívu.

Zverejnenie inflačných dát spustilo výpredaj dlhopisov, čo zvýšilo výnosy desaťročných štátnych dlhopisov na 4,706 %, ich najvyššiu úroveň od novembra.

Bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií osobné výdavky cien indexu vzrástli o 3,7 % v prvom štvrťroku na ročnom základe, čo bolo nad očakávaniami nárastu o 3,4 %.

Reklamné a cloudové divízie odolávajú nákladnému tlaku na umelú inteligenciu

Materská spoločnosť Google uviedla, že jej štvrťročný zisk vzrástol o viac ako polovicu a oznámila svoju prvú dividendu v hotovosti, čo spôsobilo výrazný nárast ceny jej akcií.

Príjmy za tri mesiace do marca vzrástli o 15% oproti predchádzajúcemu roku na 80,5 miliardy dolárov. To predstavuje nárast oproti 13,5 % rastu v predchádzajúcom štvrťroku. Spoločnosť zdôraznila kontrolu nákladov, ktorá pomohla zlepšiť ziskové marže v poslednom štvrťroku.

Veľké technologické spoločnosti ako Google a Microsoft, ktorý tiež vo štvrtok oznámil lepší než očakávaný rast tržieb za štvrťrok, investujú peniaze do budovania nových dátových centier a čipov pre umelú inteligenciu.

Alphabet zaznamenal kapitálové výdavky vo výške 12 miliárd dolárov počas prvého štvrťroka, čo je nárast o 91 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

Tržby z reklamy v prvom štvrťroku vzrástli o 13 % oproti predchádzajúcemu roku na 61,7 miliardy dolárov. Tržby v divízii Google Cloud vzrástli o takmer 29 % na 9,6 miliardy dolárov.

Investori pozorne sledujú, či a ako technologickí giganti získavajú nové obchody z investícií do AI programov, ktoré dokážu generovať texty a obrázky. Google sa najmä stretáva s trvalými otázkami o schopnosti ochrániť svoj obchodný model, ktorý je silne závislý na reklamách vo vyhľadávaní, keďže viac ľudí sa obracia na chatboty za odpoveďami.

Google ponúkol málo konkrétnych informácií o tom, ako AI ovplyvňuje jeho tržby a zisky. Generálny riaditeľ uviedol, že spoločnosť je povzbudená nárastom používania vyhľadávania medzi ľuďmi, ktorí skúšajú jej nové nástroje AI, ale inak poskytol málo údajov o obchodnom dopade tejto technológie.

Nervozita investorov ohľadom nákladov na AI sa prejavila po tom, ako spoločnosť Meta Platforms v stredu oznámila investorom, že tento rok očakáva minimálne ďalších 5 miliárd dolárov na kapitálové výdavky. To spôsobilo, že akcie Meta Platforms, ktoré za posledný rok a pol výrazne rástli, vo štvrtok klesli o viac ako 10 %, aj keď Meta ohlásila rekordný rast tržieb za prvý štvrťrok, ktorý prekonal očakávania.

Google sa za posledných 18 mesiacov snaží udržať krok v pretekoch AI so svojím rivalom, spoločnosťou Microsoft a jej partnerom, startupom OpenAI, ktorý stojí za ChatGPT. Spoločnosti uviedli na trh konkurenčné produkty zamerané na to, aby firmy platili za funkcie riadené AI, ktoré napríklad pomáhajú písať počítačový kód.

Súboj sa stáva konkurenčnejším, keď čoraz viac etablovaných spoločností a startupov uvádza na trh vlastné modely AI, ktoré vykonávajú podobné úlohy.

Hlavné podnikanie Google profitovalo z nárastu výdavkov na reklamu od Temu a ďalších čínskych e-commerce spoločností. Maloobchodník bol minulý rok jedným z piatich najväčších inzerentov Google podľa výdavkov, ako informoval The Wall Street Journal.

Ročný rast reklám na YouTube vzrástol o 21 %, pričom video platforma zarobila z reklám 8,1 miliardy dolárov. Výkonní riaditelia Google čoraz viac zdôrazňujú rastúce predplatné YouTube.

Alphabet uviedol, že plánuje pokračovať vo vyplácaní štvrťročných dividend v hotovosti, podliehajúcich schváleniu predstavenstva. Predstavenstvo tiež schválilo nové odkupy akcií v hodnote 70 miliárd dolárov, rovnako ako v minulom roku.

Príjmy spoločnosti Microsoft vzrástli vďaka dopytu po AI

Zisk spoločnosti Microsoft sa v poslednom štvrťroku zvýšil, keďže umelá inteligencia zvýšila dopyt po jeho softvérových a cloudových službách, čo viedlo spoločnosť k investovaniu miliárd do infraštruktúry potrebnej na uspokojenie rozširujúceho sa záujmu o túto technológiu.

Príjmy technologického giganta vzrástli o 17 % oproti minulému roku na 61,9 miliardy dolárov, čím prekonali odhady analytikov. Čistý zisk spoločnosti vzrástol o 20 % na 21,9 miliardy dolárov.

Microsoft patrí medzi najväčších víťazov v oblasti AI vďaka úzkej spolupráci so spoločnosťou OpenAI, ktorá stojí za ChatGPT. Spoločnosť integrovala technológiu tohto startupu do radu produktov nazvaných Copilot, ktoré sú AI asistentmi zapojenými do kľúčových ponúk, ako je napríklad balík pracovných softvérov Microsoft 365.

Microsoft dúfa, že Copilot sa stane významným prispievateľom k novým príjmom jeho softvérového biznisu. Niektorí analytici veria, že by mohol pridať miliardy k hlavnému príjmu spoločnosti.

Microsoft uviedol, že jeho kapitálové výdavky boli minulý štvrťrok 14 miliárd dolárov, čo je výrazné zvýšenie oproti 11,5 miliardy dolárov, ktoré spoločnosť minula v predchádzajúcom štvrťroku.

Na konferenčnom hovore po oznámení výsledkov, finančná riaditeľka Amy Hoodová uviedla, že spoločnosť bude naďalej zvyšovať svoje výdavky.

Povedala, že dopyt zákazníkov po AI službách prevyšuje to, čo Microsoft dokáže poskytnúť, čo tlačí spoločnosť k ďalšiemu investovaniu do budovania svojej infraštruktúry.

Úspech Microsoftu v AI pomohol zvýšiť jeho trhovú hodnotu nad 3 bilióny dolárov tento rok. Prekonal Apple a stal sa najväčšou spoločnosťou na svete podľa tejto miery.

Za posledných 12 mesiacov jeho akcie vzrástli o 45 %, zatiaľ čo index Nasdaq Composite vzrástol o 32 % a akcie Apple o 4 %.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.