V Číne sa prehlbujú obavy z deflácie

HABERL
12. januára 2024

Čína sa ponára hlbšie do svojej najhoršej deflácie za posledné roky, čo znamená problémy pre celý svet, keďže dopyt v jej druhej najväčšej ekonomike klesá.

Ceny klesli už tretí mesiac po sebe

Vzhľadom na to, že mnohí Číňania sa obávajú ekonomického výhľadu a nie sú ochotní míňať, spotrebiteľské ceny klesli v decembri už tretí mesiac po sebe, oficiálne údaje ukázali piatok. Ceny účtované výrobcami klesali už 15. mesiac po sebe.

Ekonómovia v Morgan Stanley opísal situáciu ako „najdlhšiu a najhlbšiu“ defláciu v Číne od ázijskej finančnej krízy v roku 1998, keď sa krajiny v celom regióne „prehriali“ a vstúpili do recesie, z ktorej sa zotavili roky.

Až donedávna mnohí západní ekonómovia vítali určitú defláciu v Číne, pretože to znížilo náklady na dovážaný čínsky tovar, čo pomohlo zmierniť inflačné tlaky v iných krajinách. Inflácia v USA sa počas väčšiny roka 2023 ochladzovala, hoci  v decembri mierne vzrástla.

Slabší predaj pre západné značky

Keď sa však obavy z inflácie na Západe zmiernili, čínska deflácia sa stala väčším zdrojom obáv. Signalizuje to pokračujúcu ekonomickú „tieseň“ v Číne, čo môže znamenať slabší predaj pre západné značky, ktoré tam podnikajú.

Predpovedá to tiež väčšie úsilie čínskych spoločností  vyložiť prebytočný tovar inde, konkurovať západným spoločnostiam a zhoršiť obchodné napätie, ktoré je už teraz vysoké. Európska únia vlani na jeseň obvinila Čínu zo  zaplavovania trhu  lacnými elektrickými vozidlami.

„Pretrvávajúca deflácia alebo veľmi nízka inflácia v Číne by mohli prispieť k vyššiemu obchodnému prebytku a väčším obchodným napätiam so zvyškom sveta,“ povedal Adam Wolfe , ekonóm rozvíjajúcich sa trhov v Absolute Strategy Research.

Zvrátenie klesajúcich cien

To všetko dodáva Pekingu naliehavú potrebu zvýšiť úsilie o zvrátenie klesajúcich cien a oživenie rastu. Jednou z obáv je, že bez výraznejších stimulov by čínska ekonomika mohla upadnúť do dlhovej deflačnej špirály,  ako to urobilo Japonsko v 90. rokoch , keď klesajúce ceny prinútili spoločnosti znižovať mzdy a spotrebiteľov odkladať nákupy, čím sa vytvoril začarovaný kruh ešte slabších dopyt a viac deflácie.

„Na veľkosti a rýchlosti stimulačnej politiky záleží“ v Číne, povedal Robin Xing , hlavný čínsky ekonóm Morgan Stanley. „Čím dlhšie trvá deflácia, tým väčšie stimulačné opatrenia si vyžaduje.“

Najnovšie obchodné údaje, ktoré v piatok (12.01.2024) zverejnil čínsky colný úrad, zdôraznili niektoré riziká. Zatiaľ čo vývoz krajiny v decembri nabral na obrátkach a oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 2,3 %, dovoz bol slabý, čo je znakom toho, že čínski spotrebitelia sú stále opatrní pri míňaní.

Čínsky export klesol o 4,6 %

Údaje tiež ukázali, aký zlý bol rok 2023 za celý rok, pričom čínsky export klesol o 4,6 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, po prvýkrát za sedem rokov. Priame dodávky do USA klesli prvýkrát od roku 2019, čo je odrazom oslabeného dopytu, keď Federálny rezervný systém zvýšil úrokové sadzby a viac amerických kupujúcich hľadalo iné zdroje pre čínske produkty.

Čína vykompenzovala časť strateného obchodu prehĺbením vzťahov s Ruskom, na ktoré sa vzťahujú sankcie zo Západu. Obojsmerný obchod s Ruskom dosiahol minulý rok rekordných 240 miliárd dolárov. Tovar prepravovaný z Číny do Ruska, vrátane veľkého počtu áut poháňaných plynom, vzrástol v roku 2023 oproti predchádzajúcemu roku o 46,9 %, zatiaľ čo čínsky dovoz z krajiny vzrástol o 12,7 %.

Celkovo bol obchodný prebytok Číny za rok 823 miliárd USD, čo je mierne zníženie z rekordných 878 miliárd USD v roku 2022.

Aj keď analytici očakávajú, že export bude v roku 2024 „menšou brzdou“ pre čínske hospodárstvo, keďže dopyt v iných častiach sveta sa stabilizuje, neočakávajú, že budú slúžiť ako pilier rastu, ako tomu bolo počas pandémie, či v období rozmachu Číny. Globálny rast zostáva trochu slabý a geopolitické napätie tlačí západné spoločnosti, aby pokračovali v hľadaní alternatív k čínskym dodávateľom.

Tvorcovia politík musia nájsť iné spôsoby, ako poháňať rast

„Éra, keď sa Čína mohla spoľahnúť na export, aby vyriešila svoje ekonomické problémy, je preč,“ povedal Xing z Morgan Stanley. Tvorcovia politík musia nájsť iné spôsoby, ako poháňať rast, povedal Xing, pričom sa vzdali fiškálnych úspor a znovu vyvážili ekonomiku smerom k väčšej spotrebe.

Na ceste budú ďalšie stimuly

Prognózy globálnych investičných bánk poukazujú na tempo rastu čínskej ekonomiky v tomto roku v rozmedzí od 4 % do 4,9 %, čo je na globálne štandardy relatívne vysoké, no oproti predchádzajúcim rokom je to výrazné spomalenie. Mnohí ekonómovia očakávajú, že Peking si udrží o niečo vyšší cieľ okolo 5 %, čo by mohlo signalizovať, že budú na ceste ďalšie stimuly.

Čína pravdepodobne zníži úrokové sadzby od druhého štvrťroka tohto roka kvôli obavám z deflácie.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.