Čínsky export opäť klesá v znamení ekonomických problémov

HABERL
10. novembra 2023

Čínsky export klesol už šiesty mesiac po sebe, čo zvýšilo tlak na Peking, aby zvýšil domáce výdavky, keďže veľký nárast globálnych úrokových sadzieb a vojny na Ukrajine a na Blízkom východe zaťažujú svetovú ekonomiku.

Ťažké časy napriek oživeniu

Čísla pridávajú signály, že čínska ekonomika stále čelí ťažkostiam, aj napriek nedávnemu oživeniu rastu. Hoci úrady v posledných týždňoch rozšírili stimuly, čo sa odrazilo v náraste dovozu, ekonómovia tvrdia, že Peking bude musieť v posledných mesiacoch roka urobiť viac, aby zabránil ďalšiemu spomaleniu, keďže prepad nehnuteľností stláča investície a spotrebiteľské výdavky.

Čínsky vývoz klesol v októbri v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 6,4 % na 275 miliárd USD, uviedla čínska generálna colná správa, čo je prudší pokles ako pokles o 6,2 % zaznamenaný v septembri.

Prepad bol tiež väčší ako pokles o 3,5 %, ktorý očakávali ekonómovia v prieskume denníka The Wall Street Journal.

Celosvetový dopyt je utlmený

Klesajúci export ukazuje, že celosvetový dopyt po čínskom tovare je utlmený, keďže spotrebitelia a podniky zápasia so spomalením rastu a vyššími nákladmi na pôžičky. Ostatné ázijské exportné veľmoci, ako Južná Kórea a Taiwan, tiež hlásili niekoľko mesiacov slabého predaja v zámorí.

Medzinárodný menový fond očakáva spomalenie globálneho ekonomického rastu v tomto a budúcom roku, keďže vplyv agresívneho zvyšovania úrokových sadzieb centrálnych bánk si vyberá svoju daň. Väčšina ekonómov teraz očakáva, že USA sa len tesne vyhnú recesii, ale v nadchádzajúcich mesiacoch očakáva spomalenie.

Čínsky slabý export

Pre Čínu slabý export znamená, že sa bude musieť spoliehať na domáce zdroje rastu, aby udržala svoju ekonomiku v pohybe v tomto roku a v roku 2024.

Urobiť to bola výzva. Investície do nehnuteľností sa zmenšujú, keďže vláda sa snaží vytlačiť špekulatívne excesy zo sektora, do ktorého mnohí Číňania investovali svoje osobné bohatstvo. To zase zasiahlo spotrebu, keďže domácnosti, ktoré už pandémia zasiahla, držia na uzde svoje výdavky, aby sa pokúsili prekonať pokles nehnuteľností.

Rast v druhom štvrťroku v Číne sa spomalil, ale stimulačné opatrenia, ako je zmiernenie obmedzení pri nákupe domov a nižšie úrokové sadzby, pomohli vyvolať malý nárast v treťom štvrťroku. Ekonomika vzrástla o 5,2 % za prvých deväť mesiacov roka, čím sa udržala na ceste k splneniu vládneho konzervatívneho cieľa okolo 5 % rastu za celý rok. MMF v utorok uviedol, že predpovedá rast Číny v tomto roku na úrovni 5,4 %, oproti predchádzajúcej predpovedi 5 %, pričom uviedol nedávne politické opatrenia a lepší rast v treťom štvrťroku, ako sa očakávalo.

Objednávky v továrňach klesajú

Nedávne signály z podnikových prieskumov ukázali, že objednávky v továrňach klesajú a činnosť v stavebníctve a službách sa spomaľuje, čo však naznačuje, že ekonomika ešte stále nie je v úzadí . Peking nedávno zintenzívnil stimulačné opatrenia, pričom nové pôžičky v miliardách dolárov boli vyčlenené na infraštruktúrne projekty vrátane opráv oblastí poškodených letnými záplavami.

Dovoz vzrástol o 3 %, čím prekonal sedem mesiacov poklesu. To naznačuje, že stimulačné opatrenia v Pekingu začínajú prispievať k zdravším výdavkom domácností a podnikov, uviedli ekonómovia a zároveň varovali, že úradníci musia stimuly udržať.

Ďalšie znižovanie úrokových sadzieb

Mnohí ekonómovia očakávajú ešte ďalšie znižovanie úrokových sadzieb a vládne výdavky. Niektorí obhajujú znižovanie daní alebo inú priamu finančnú pomoc domácnostiam, aby podporili vyššie spotrebiteľské výdavky, hoci Peking doteraz neprejavil nadšenie pre takéto politiky, pretože je presvedčený, že neprinášajú trvalé výhody.

Ekonómovia z Capital Economics vo výskumnej správe uviedli, že očakávajú pomalý rast dovozu v nasledujúcich mesiacoch, keďže sa domáca ekonomika zlepšuje. Uviedli, že export bude pravdepodobne naďalej klesať približne do polovice budúceho roka.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.