Nadmerné zisky poháňali infláciu, prišiel čas na defláciu (aktuality.sk)

HABERL
16. decembra 2023
Inflácia deflácia

Firmy zisťujú, že spotrebitelia sú čoraz viac citliví na vyššie ceny, čo je dobrý signál pre centrálnych bankárov.
 

Mimoriadne firemné zisky

Mimoriadne firemné zisky boli hnacou silou minuloročného prudkého nárastu inflácie, tlaku, ktorý sa teraz rýchlo zmierňuje, keď spotrebitelia míňajú menej.

Existujú náznaky, že zvýšenie cien, ktoré počas pandémie Covid-19 umožnilo niektorým podnikom generovať „astronomické zisky“, aj keď predávali menej tovaru, končia svoje podnikanie v mnohých odvetviach.

Pre centrálnych bankárov by bolo výbornou správou, keby spotrebitelia prejavovali menšiu toleranciu pri platení vyšších ziskových marží. Znížené ziskové marže môžu prispieť k súčasnému spomaleniu inflácie, pričom sa predpokladá, že mzdy budú rásť rýchlejšie ako v minulosti, keďže pracujúci obyvatelia sa pokúšajú opäť získať svoju zníženú kúpnu silu.

Zisky firiem prispeli k rastu inflácie, ktorá rástla rýchlejšie ako mzdy. Aktuálne sa však karta obracia a mzdy pomaly začínajú infláciu dobiehať.

 

Nestálosť cien služieb

Relatívna nestálosť cien služieb je dôvodom, prečo si OECD myslí, že miera inflácie zostane nad 2 % v USA aj v eurozóne počas celého roka 2024. V dôsledku toho očakáva, že kľúčové úrokové sadzby začnú klesať najskôr koncom budúceho roka.

Značná časť problému však nemusí prameniť len zo zvýšených príjmov. Výskumníci Bank of England dospeli k záveru, že mali malý vplyv na zvýšenie cien v Spojenom kráľovstve a že tento vplyv mohol byť ešte nižší, keď sa zohľadnia výdavky, ako sú zvýšené úrokové platby.

Okrem toho sa Federálny rezervný systém zameral oveľa menej na zisky ako Európska centrálna banka, keď sa pokúšal vysvetliť dôvody prudkého nárastu inflácie a odhadnúť, kedy pravdepodobne klesne.

Mnohí ekonómovia sa domnievajú, že druhý nárast, ktorý nasledoval po epidémii, spôsobil, že spotrebitelia boli natoľko zmätení, aké by mali byť ceny, že sa na chvíľu stali citlivejšími na zvýšenie cien, ktoré boli vyššie, ako je potrebné.

Na rozdiel od ich náprotivkov v niektorých rozvojových krajinách, kde sú ponukové šoky pravidelnejšie, Viral V. Acharya, profesor ekonómie na New York University a bývalý zástupca guvernéra centrálnej banky Indie, verí, že organizácie ako Európska centrálna banka (ECB) ) neboli pripravení na túto zmes ekonomických otrasov.

 

Deflácia tovarov je späť

Američania začínajú zažívať defláciu prvýkrát za tri roky po historickom náraste inflácie.

Deflácia, alebo klesajúce ceny, sa do značnej miery obmedzuje na spotrebiče, nábytok, ojazdené autá a iný tovar. Celoekonomická deflácia, keď ceny väčšiny tovarov a služieb neustále klesajú, „zatiaľ nie je v hre“.

Podľa expertov, ktorí predpovedajú, že ceny tovarov budú ešte klesať, môže byť 2% inflačný cieľ Federálneho rezervného systému ako aj Európskej centrálnej banky dosiahnutý …

Celý článok prečítate na: Nadmerné zisky poháňali infláciu, prišiel čas na defláciu | Aktuality.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.