New York Times žaluje Microsoft a OpenAI

HABERL
29. decembra 2023

TheNew York Times žaloval Microsoft a OpenAI za údajné porušovanie autorských práv, čím sa začal právny boj o generatívne technológie AI s ďalekosiahlymi dôsledkami pre budúcnosť spravodajského vydavateľstva.

Zneužitie obsahu

V sťažnosti podanej v stredu Times uviedol, že technologické spoločnosti zneužívali jeho obsah bez povolenia na vytváranie svojich produktov umelej inteligencie, vrátane chatbotov ChatGPT od OpenAI a Copilota od Microsoftu. Nástroje boli vyškolené na veľkom množstve obsahu Times.

Žaloba otvára novú otázku v dlhoročnom boji medzi technologickými a mediálnymi spoločnosťami o ekonomiku internetu a stavia jedného z najväčších hráčov spravodajského priemyslu proti priekopníkom novej vlny technológií AI. Prichádza po mesiacoch obchodných rokovaní medzi spoločnosťami, ktoré podľa Times nedokázali dosiahnuť dohodu.

Najväčší zdroj informácií

Vo svojej sťažnosti Times uviedol, že je presvedčený, že patrí medzi najväčšie zdroje chránených informácií pre OpenAI a produkty AI od Microsoftu. Ich nástroje AI odvádzajú návštevnosť, ktorá by inak smerovala na webové stránky Times, čím by spoločnosť pripravili o príjmy z reklamy, licencií a predplatného.

The Times žiada náhradu škody, okrem toho žiada súd, aby zabránil technologickým spoločnostiam používať jeho obsah.

„Žurnalistika Times je dielom tisícov novinárov, ktorých zamestnanie stojí stovky miliónov dolárov ročne,“ uviedol Times vo svojej sťažnosti. „Obžalovaní sa efektívne vyhli míňaniu miliárd dolárov, ktoré The Times investovali do vytvorenia tohto diela, tým, že ho vzali bez povolenia alebo kompenzácie.“

Technologické spoločnosti vytvárajúce nástroje generatívnej AI vo všeobecnosti tvrdili, že obsah dostupný na otvorenom internete možno použiť na školenie ich technológií na základe zákonného ustanovenia nazývaného „fair use“, ktoré za určitých okolností  umožňuje použitie materiálu chráneného autorskými právami bez povolenia.

Právne prostredie okolo generatívnej AI je nepokojné

Existujú aj ďalšie súdne spory, ktoré by mohli otestovať práva spoločností AI na využívanie obsahu z webu na trénovanie nástrojov AI. Vo februári Getty Images zažalovala umeleckú spoločnosť AI Stability AI v Delaware, pričom tvrdila, že porušila autorské práva Gettyho. Stability AI v tom čase uviedla, že nekomentuje prebiehajúce súdne spory.

Americký úrad pre autorské práva uviedol, že spustil iniciatívu na štúdium problémov, ktoré nastolila AI, vrátane „používania materiálov chránených autorskými právami pri školení AI“. V auguste vydala výzvu, aby požiadala o vyjadrenie k problému a posudzuje, či sú legislatívne alebo regulačné kroky oprávnené.

Hromadiaca sa hrozba

Niekoľko spravodajských organizácií skúma, ako možno túto technológiu využiť vo svoj prospech – od automatizácie publikovania až po písanie titulkov alebo celých článkov. Mediálne spoločnosti však tiež vidia hromadiacu sa hrozbu. Nástroje umelej inteligencie, ako sú ChatGPT, Copilot a začínajúci vyhľadávací nástroj AI od Googlu, poskytujú podrobné odpovede na otázky, ktoré by mohli znížiť potrebu používateľov klikať na odkazy na zdroje správ a pripraviť tieto stránky o návštevnosť a príjmy z reklám.

Microsoft vstúpil do hry ako hlavný partner pre OpenAI , súhlasil s investovaním 13 miliárd dolárov do spoločnosti výmenou za 49% podiel na zisku.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.