Osobnosti HABERLu – Martin Krištoff

HABERL
22. decembra 2021

Predstavujeme vám Martina Krištoffa, nášho finančného analytika. Jeho primárnou prácou v spoločnosti HABERL Wealth Management je analýza finančných trhov a riadenie klientských portfólií.

Martin Krištoff má dlhoročné skúsenosti vo finančnom svete. Dianiu na finančných trhoch sa začal venovať ešte pred nástupom na vysokú školu a svoje prvé investície uskutočnil už počas štúdia na Paneurópskej vysokej škole, fakulta ekonómie a podnikania.

Svoje prvé skúsenosti zbieral ako junior analytik u obchodníkov s cennými papiermi, kde začal pracovať už počas pôsobenia na vysokej škole. Následne Martin pôsobil ako hlavný analytik u zahraničného obchodníka s cenným papiermi, kde sa venoval predovšetkým makroekonomickému dianiu na finančných trhoch a príprave podkladov pre investície.

Aká je Martinova pracovná náplň?

Mojou primárnou prácou je tvorba, manažment a udržiavanie portfólií spoločnosti, písanie článkov, reprezentovanie spoločnosti HABERL v médiách, analýza akciových spoločností na základe fundamentálnych dát, vrátane správ o podnikových výnosoch, politikách centrálnych bánk, geopolitických udalostiach, faktoroch životného prostredia a identifikácia noviniek v oblasti investovania na finančných trhoch. Zozbierané údaje, tak pomôžu odhadovať budúci smer trhu. 

Martin Krištoff

Pripravili sme si pre Martina pár otázok z pracovnej a súkromnej sféry.

Ktorá časť vašej práce je pre vás najzaujímavejšia?

Najzaujímavejšou časťou je pre mňa správa a riadenie portfólií. Pači sa mi, že úpravou portfólia viem vytvoriť vyšší výnos, ako by vznikol bez môjho zásahu, a tak prinášať klientom nadštandardné zhodnotenie.

Kto je človek ku ktorému najviac vzhliadate, a ktoré vlastnosti si na ňom ceníte?

Vybrať jedného človeka nie je jednoduché. Môžem však povedať, že sú to najbližší ľudia v mojom živote. V určitých momentoch života ma svojim spôsobom ovplyvnilo množstvo ľudí a konkretizovať jedného nie je preto možné.  

Čo si najviac ceníte na pracovnom kolektíve?

Otvorenosť a úprimnosť. Všetci spolu vychádzame a nevytvárame zbytočné konflikty. Zväčša spolu komunikujeme humornou formou, ktorá uvoľňuje atmosféru.

Na ktorý úspech ste najviac hrdý?

Vecí, na ktoré som hrdý je viac. Je to napríklad úspešné ukončenie vysokej školy, práca vo finančnom sektore, zásnuby alebo aj dobré rodinné vzťahy. Určite k nim bude patriť to, že ma v súčasnom hektickom svete dokáže máločo vyviesť z miery.

Ak by ste mali 50 000 EUR, do akých investičných produktov spoločnosti HABERL by ste investovali?

10% zo sumy by som umiestnil do ETF fondu krypomien a zvyšok by som investoval do riadeného portfólia PROFIT.

Ktorá informácia z finančného sveta bola pre vás za celé obdobie najprekvapivejšia?

Bolo to ešte pre tým, ako som sa začal zaujímať o sektor financií. Prelomovou informáciou bolo to, že Apple, po smrti Steava Jobsa pristúpil k výrobe iPhonu väčšieho formátu ako iPhone 5. Steve Jobs za jeho života nechcel pripustiť, aby bol iPhone väčší. Po jeho smrti Apple začal vyrábať väčšie modely iPhonov a konkurovať Samsungu.

Teraz prejdeme na sekciu otázok, v ktorej sa dozvieme niečo viac o súkromnej stránke Martina.

Akým záľubám sa venujete vo voľnom čase?

Svoj voľný čas sa snažím využiť aktíve. Pravidelné cvičenie a beh patria k najčastejším aktivitám, ktoré vypĺňajú môj voľný čas. Turistika, cestovanie a v zime snowboarding. No sú obdobia, kedy si len tak posedím pred televíziou pri seriáloch rôznych žánrov, no najčastejšie pri historických.

Preferujete dovolenku pri mori alebo na horách? V ktorej krajine sa vám najviac páčilo?

Rád trávim čas na horách. Najnezabudnuteľnejšou dovolenkou bol pre mňa pobyt vo Švajčiarsku. Očarilo ma to, že každý jeden kopec v okolí bol vyšší ako naše Tatry. Bolo to veľkolepé.

Načo si vo svojom živote potrpíte?

Dochvíľnosť, ktorá svedčí o zodpovednom prístupe k životu. Z tohto hľadiska nie som ovládaný okolnosťami.

Čo vás vie rozosmiať?

Niekedy stačí jednoduchý vtip alebo vtipne mierená poznámka na aktuálnu situáciu.

Dúfame, že sme vám priblížili osobnosť Martina Krištoffa, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou nášho tímu HABERL a nechali vás nazrieť hlbšie do vnútra našej investičnej skupiny HABERL.

Prajeme vám pekný deň a tešíme sa na vás opäť o mesiac.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.