Ukončenie projektu Terra Opoy

HABERL
15. septembra 2022

Projekt Terra Opoy nachádzajúci sa v obci Opoj je skolaudovaný!

Terra Opoy je začiatkom premeny a modernizácie obce Opoj. Milo prekvapí svojim moderným dizajnom, veľkorysými terasami, predajňou potravín COOP Jednota priamo v objekte, či podzemnou garážou. Vyspovedali sme projektového manažéra divízie HABERL Real Estate Lukáša Svobodu, ktorý mal tento projekt na starosti.

V akom štádiu je momentálne projekt Terra Opoy?

Projekt Terra Opoy je momentálne sfinalizovaný.

Z pohľadu výstavby to znamená, že boli dokončené posledné práce štandardov v jednotlivých bytoch /dvere a podlahy/, ako aj ostatné stavebné objekty /trafostanica, parkoviská, komunikácie/, ktoré už slúžia svojim účelom.

Dokončili sa stavebné práce potrebné pre vydanie kolaudácie pre hlavný objekt a postupne sa začal sadiť trávnik a zeleň.

V hlavnom objekte boli dokončené kúpeľne, maľovky, podlahy a dvere. 

Môžem konštatovať, že máme tiež ukončené spoločné priestory, funkčné výťahy, garáže a pivničné kobky.

Ako prebiehala výstavba? Išlo všetko podľa plánu?

Výstavba projektu bola vzhľadom k okolnostiam veľmi namáhavá. Už počas prípravných prác sme sa museli vysporiadať s prvou vlnou pandémie COVID-19. Táto situácia sa samozrejme s ďalšími vlnami opakovala, čo sa odrazilo nielen na miernom spomalení stavebných prác, ale hlavne na bezprecedentnom zvyšovaní cien materiálov. Tieto situácie bolo samozrejme potrebné riešiť aj vzhľadom na ekonomiku projektu ako takého, čo bola neľahká úloha. Po všetkých vlnách COVID 19 sme sa ešte museli popasovať so situáciou, ktorú priniesol vojnový konflikt na Ukrajine. Opäť sme boli svedkami akútneho nedostatku skoro všetkých materiálov spojeného s opätovným zdražovaním. Všetky tieto situácie boli obrovskými výzvami.

 

Čo považujete za míľniky v tomto projekte?

Medzi míľniky určite považujem vydanie stavebného povolenia a začiatok výstavby. V tom momente sa začala reálne napĺňať vízia stavby. Po ukončení železobetónových konštrukcií bolo prvýkrát vidieť „objem“ stavby.

Pre mňa osobne je vždy najkrajším momentom, keď sú byty uzatvorené oknami a pracuje sa na inštaláciách. V tom momente už vidíte reálne kontúry jednotlivých bytov, po ktorých sa môžete prechádzať a predstavujete si ich budúci „život“. Samozrejme nemožno opomenúť demontáž lešenia, kedy sa ukazuje dizajn fasády a krásne nové farby.

V čom je projekt iný ako Vaše ostatné projekty?

Projekt Terra Opoy prináša na predmestie Trnavy kvalitné bývanie vysokého štandardu, za ktorým si stojíme. Bytový dom je postavený napriek všetkým okolnostiam, z kvalitných materiálov a dispozície bytov poskytujú komfortné bývanie pre svojich obyvateľov.

Snažili sme sa, aby si každý vo svojom byte našiel to svoje, či už to sú priestranné loggie, príprava na klimatizáciu, príprava pre exteriérové žalúzie na každej loggii, šatníky v 2-izbových bytoch, či pekné výhľady z terás na štvrtom poschodí. Myslím si, že sme nastavili kvalitný štandard bytového domu na predmestí.

 

Súčasťou bytového domu je aj Coop Jednota. V akom je štádiu?

COOP Jednota taktiež už sfinalizovala svoje zariadenie predajne. Predajňa COOP v Opoji slúži  ako vzor nového dizajn manuálu pre ostatné nové predajne COOP Jednota na západnom Slovensku, čomu sme veľmi radi, keďže ide o „výkladnú skriňu“ v rámci ich predajní.

Taktiež už prebehli aj náborové kampane pre zamestnancov z blízkeho okolia.

 

Kedy prebehla kolaudácia a čo sa dialo po nej?

Kolaudačné konanie prebehlo dňa 02.06.2022 ku všetkým objektom.

Po kolaudácií a po úspešnom zariadení všetkých bytov prebehol postupne proces podpisovania kúpnych zmlúv s klientami a následne ich odovzdanie.

 

Kedy sa nasťahovali prví majitelia bytov?

Termín odovzdávania bytov bol v auguste 2022.

 

Povedali by ste, že Vám Váš harmonogram a investičný úmysel vyšli? 

Harmonogram výstavby bol určite ovplyvnený dianím na stavebnom trhu za posledného 1,5 roka kvôli Covid-opatreniam. Samozrejme sme sa stretli aj s Covidom priamo na stavbe. Toto spojené s výpadkami dodávok materiálu a pracovnej sily počas Covidu, ale aj počas mimoriadnej situácie, ktorá nastala toho roku od Februára, sme sa dostali do niekoľkotýždňového sklzu. Avšak tento sklz neovplyvnil náš investičný úmysel a ani predpokladaný exit z projektu, takže vo výsledku projekt hodnotím ako veľmi úspešný.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.