Aká je správna úroková sadzba pre Fed?

HABERL
2. februára 2024

Federálny rezervný systém pravdepodobne začne znižovať svoje cieľové rozpätie úrokových sadzieb niekedy v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov. O koľko nižšie sadzby by mali ísť, je to, kde sa veci stávajú komplikovanými.

Sadzby by už mali byť nižšie

Modely, ktoré Fed sleduje naznačujú, že sadzby by už mali byť nižšie, ako sú teraz. Ekonomika však nemusí fungovať podľa modelu a prudké poklesy výnosov štátnych dlhopisov a iných dlhodobých úrokových sadzieb od jesene minulého roka ešte viac komplikujú situáciu.

Výbor Fedu pre stanovovanie menovej politiky v stredu (31.01.2024) ponechal cieľovú sadzbu centrálnej banky v rozmedzí 5,25 % až 5,5 %, čo je 23-ročné maximum, stanovená od minulého júla. Do svojho programového vyhlásenia však zahrnula výraz, ktorý naznačoval zaujatosť smerom k znižovaniu sadzieb a zároveň sa zaistil, kedy dôjde k prvému zníženiu: „Výbor neočakáva, že bude vhodné znížiť cieľové rozpätie, kým nezíska väčšiu dôveru v infláciu.

Určitá možnosť recesie

Po tom, čo predseda Fedu Jerome Powell na svojej tlačovej konferencii uviedol, že základný prípad pre prvé zníženie sadzieb Fedu nie je na ďalšom marcovom zasadnutí, investori zmenili svoje očakávania, pričom futures na úrokové sadzby teraz naznačujú začiatok znižovania sadzieb v máji. Do konca roka však futures naznačujú, že Fed zníži svoj cieľ o 1,5 percentuálneho bodu s výhradou, že v tejto prognóze je stále zahrnutá určitá možnosť recesie. Tvorcovia politiky Fedu v decembri medzitým predpokladali zníženie svojho rozpätia sadzieb v tomto roku o 0,75 percentuálneho bodu.

Kde by teda mali byť sadzby?

V poslednej dobe sa veľa zameralo na dlhodobú neutrálnu sadzbu, tú správnu úroveň sadzieb, keď je inflácia na 2% cieli Fedu a ekonomika rastie správnym tempom, aby sa tam udržala. Pri úvahách o tom, kde by mali byť sadzby, sa ekonómovia spoliehajú na rôzne modely. Mnohé z nich sú podľa Taylorovho pravidla, ktoré predložil John Taylor zo Stanfordu v roku 1993. Zložitosť týchto modelov v štýle Taylor je rôzna, ale v podstate sa zvyčajne zameriavajú na to, čo robí inflácia v porovnaní s tým, kde ju chce centrálna banka, ako rýchlo ekonomika rastie oproti predpokladu, ako rýchlo by mala rásť bez toho, aby sa inflácia posunula mimo cieľ, a dostať odpoveď.

Federálna rezervná banka v Atlante vytvorila webovú stránku „Taylor Rule Utility“, ktorá poskytuje výstupy z troch modelov v štýle Taylora, z ktorých každý ukazuje, že za rozumných predpokladov mala byť cieľová sadzba Fedu v štvrtom štvrťroku nižšia. Federálna rezervná banka v Clevelande robí podobné cvičenie v rámci siedmich modelov. Jeho posledná aktualizácia v decembri ukázala, že stredná „správna“ úroveň sadzieb vo štvrtom štvrťroku bola 5,1 %, pričom klesla na 4,8 % v aktuálnom štvrťroku a 3,9 % ku koncu roka.

Po stredajšom politickom rozhodnutí Powell poznamenal, že centrálna banka pravidelne konzultuje Taylorove a neTaylorove pravidlá, ale dodal: „Nemyslím si, že sme boli na mieste, kde by sme podľa nich stanovovali politiku.“

Do akej miery obmedzujú krátkodobé sadzby ekonomiku?

Neistota ohľadom toho, či inflácia bude naďalej ochladzovať, nemusí byť jedinou vecou, ​​ktorá drží ruku Fedu pri znižovaní sadzieb. Ministerstvo obchodu minulý týždeň informovalo, že hrubý domáci produkt rástol vo štvrtom štvrťroku ročným tempom 3,3%, takže existuje určitá otázka, do akej miery obmedzujú krátkodobé sadzby ekonomiku. Plus dlhodobé sadzby v poslednej dobe výrazne klesli: Výnos 10-ročných štátnych dlhopisov, ktorý v októbri nakrátko dosiahol 5 %, skončil v stredu na úrovni 3,97 %. To znížilo náklady na úrokové sadzby pre niektorých dlžníkov, ako sú spoločnosti využívajúce trh s dlhopismi, čím sa uľahčili finančné podmienky.

Preto dáva zmysel, aby Fed nasledoval spolu s často opakovaným aforizmom štatistu Georgea Boxa , že „všetky modely sú nesprávne, ale niektoré sú užitočné“.

To, čo je teraz na modeloch užitočné, nie je ani tak to, že predpisujú zníženie sadzieb, ale to, že hovoria politikom, že je v poriadku znížiť sadzby, aj keď sa s ekonomikou nič nepokazí, a že ich môžu znížiť o niečo viac. To môže v konečnom dôsledku záležať viac ako na tom, či sa znižovanie sadzieb začne v marci alebo máji.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.