Elon Musk žaluje OpenAI

HABERL
6. marca 2024
elon musk openAI

Elon Musk žaloval OpenAI a jej generálneho riaditeľa Sama Altmana , pričom tvrdil, že porušili zakladajúcu zmluvu spoločnosti s umelou inteligenciou tým, že uprednostnili zisk pred výhodami pre ľudstvo.

Žaloba, podaná na súde v San Franciscu, predstavuje dramatickú eskaláciu dlho tlejúceho sporu medzi titánmi technologického priemyslu o budúcnosť AI.

Musk, ktorý pomohol založiť výrobcu ChatGPT v roku 2015, tvrdí, že úzky vzťah OpenAI s Microsoftom je v rozpore s pôvodným záväzkom spoločnosti k verejnej, open-source AI.

Po založení OpenAI sa Musk a spoluzakladatelia Altman a Greg Brockman dohodli, že budú pokračovať v neziskovom prístupe „v prospech ľudstva“. V tom čase bolo cieľom zakladateľov vytvoriť neziskovú protiváhu Google, o ktorom si Musk myslel, že je príliš silný v oblasti AI.

V e-maile adresovanom Muskovi v roku 2015 Altman povedal, že si myslí, že nie je možné zastaviť ľudstvo vo vývoji AI a podľa súdneho podania dodal: „Ak sa to stane, zdá sa, že by bolo dobré, keby to najprv urobil niekto iný ako Google“. Musk bol na začiatku hlavným dobrodincom OpenAI. Ale potom, čo sa Musk dostal do konfliktu s Altmanom kvôli kontrole a plánom vytvoriť ziskovú entitu, žaloba tvrdí, že v roku 2018 odstúpil z funkcie spolupredsedu a spomalil svoje finančné príspevky.

Microsoft potom vstúpil do hry. Technologický gigant, ktorý prvýkrát investoval do OpenAI v roku 2019, rozšíril partnerstvo minulý rok. Investovala 13 miliárd dolárov výmenou za to, čo je v skutočnosti 49 % podiel na zisku ziskovej časti OpenAI.

OpenAI je stále riadená neziskovou organizáciou, ktorá kontroluje ziskovú časť. Minulý rok správna rada neziskovej organizácie prepustila Altmana za to, že nebol „dôsledne úprimný“ vo svojich rokovaniach s predstavenstvom. Toto rozhodnutie vyvolalo vzburu zamestnancov a spustilo päť dní chaosu, ktorý viedol k tomu, že Altman sa vrátil do funkcie generálneho riaditeľa, ale nie do predstavenstva.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.