Týždeň v skratke: Netflix oznámil výrazný nárast počtu predplatiteľov

HABERL
19. apríla 2024

Predaje domov v marci zaznamenali svoj najväčší mesačný pokles za viac ako rok, opätovne zvyšujúc tlak na americký trh s bývaním, keď neistota ohľadom provízií v realitnom sektore otriasa celým odvetvím.

Trh s bývaním v USA výrazne klesá, úrokové sadzby hypoték prekročili 7 %

Priemerná sadzba pri štandardnej 30-ročnej fixnej hypotéke sa takmer o štvrtinu percentuálneho bodu zvýšila na 7,1 %, podľa prieskumu „hypotekárneho giganta“ Freddie Mac. Ide o najvyššiu úroveň od konca roku 2023 a o najväčší týždenný nárast za takmer rok.

Predaje existujúcich domov v marci klesli o 4,3 % oproti februáru, čo bol najväčší percentuálny pokles na mesačnej báze od novembra 2022, uviedla vo štvrtok (18.04.2024) Národná asociácia realitných maklérov.

Nedávna turbulentná situácia na trhu s bývaním skracuje pozitívny štart roka. Predaje klesli na svoju najnižšiu úroveň za takmer 30 rokov v roku 2023. No v prvých dvoch mesiacoch tohto roku stúpli, keďže viacerí kupujúci využili pokles úrokových sadzieb na obnovenie nákupu domov.

Úrokové sadzby hypoték začali opäť stúpať vo februári, čo ovplyvnilo predaje v marci. Nedávny nárast nákladov na úver môže znova znížiť dostupnosť na historicky nízke úrovne, ktoré dosiahla minulý rok. Ceny domov sú blízko rekordných maxím. Rastú aj ďalšie náklady na vlastníctvo domu, ako sú poistné poplatky, daňové a údržbové náklady.

Aj kupujúci domov sú zmätení z nadchádzajúcich zmien pravidiel, ktoré ovplyvnia spôsob, akým realitní agenti zarábajú, a či tieto zmeny môžu zvýšiť alebo znížiť ich celkové náklady. Očakáva sa, že nové pravidlá uľahčia kupujúcim domov vyjednávanie poplatkov so svojimi vlastnými agentmi.

Kombinácia vyšších sadzieb a neistoty ohľadom novej štruktúry provízií teraz ohrozuje zastavenie „momenta“ počas kľúčovej jari nákupnej sezóny, ktorá je zvyčajne najrušnejším obdobím trhu s bývaním.

Hoci mnoho ekonómov predpokladá, že úrokové sadzby sa v priebehu tohto roku znížia, nedávne údaje o inflácii, ktoré boli silnejšie, ako sa očakávalo, by mohli viesť úradníkov Federálnej rezervy k rozhodnutiu udržať súčasné úrokové sadzby na dlhšie obdobie. To malo za následok zvýšenie výnosu 10-ročných štátnych dlhopisov, na ktoré sa zvyčajne orientujú aj hypotekárne úroky.

Taktiež stále nízka ponuka domov na predaj tlačí ceny nahor. Národná mediánová cena existujúcich domov sa v marci oproti minulému roku zvýšila o 4,8 % na 393,500 dolárov, uviedla Národná asociácia realitných maklérov (NAR).

Netflix oznámil výrazný nárast počtu predplatiteľov

Netflix vo štvrtok (18. 04. 2024) oznámil kvartálne výsledky, ktoré prekonali očakávania na všetkých frontoch, pričom pribudlo viac ako 9 miliónov predplatiteľov. Napriek tomu sklamanie z predpovede príjmov na druhý kvartál spôsobilo, že akcie spoločnosti po uzatvorení trhu klesli o viac ako 3 %.

Pribúdajúci počet predplatiteľov, konkrétne 9,3 milióna, prekonal očakávania, ktoré boli 4,8 milióna, a to po 13 miliónoch nových predplatiteľov, ktorých pridali v štvrtom kvartáli 2023. Spoločnosť v prvom kvartáli 2023 získala 1,7 milióna platiacich užívateľov.

Zaujímavým krokom je, že spoločnosť oznámila, že od budúceho roka prestane zverejňovať kvartálne údaje o počte členov spolu s priemerným príjmom na člena, alebo ARM.

Príjmy prekonali odhady agentúry Bloomberg vo výške 9,27 miliardy dolárov a dosiahli 9,37 miliardy dolárov v kvartáli, čo predstavuje nárast o 14,8 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keď spoločnosť začala s iniciatívami na zvýšenie príjmov, ako je boj proti zdieľaniu hesiel a zavedenie plánov s reklamami, ako aj nedávne zvýšenie cien určitých predplatných plánov.

Netflix predpovedal príjmy za druhý kvartál na úrovni 9,49 miliardy dolárov, čo bolo menej oproti odhadom, ktoré predpokladali 9,51 miliardy dolárov.

Akciové trhy boli v posledných mesiacoch veľmi úspešné, pričom akcie spoločnosti sa obchodujú blízko maxima svojho 52-týždňového rozpätia. Analytici Wall Street varovali, že vysoké očakávania pred zverejnením výsledkov môžu predstavovať inherentné riziko pre cenu akcií.

Na fronte reklám sa počet predplatiteľov s reklamami zvýšil o 65 % kvartálne po tom, čo v treťom a štvrtom kvartáli 2023 vzrástol takmer o 70 %. Reklamné plány teraz tvoria viac ako 40 % všetkých nových predplatiteľov Netflixu na trhoch, kde sú ponúkané.

Ceny medi a hliníka dosiahli ročné maximá na pozadí obmedzenej ponuky a vyššieho dopytu

Ceny medi a hliníka prekročili svoje najvyššie úrovne od roku 2022, resp. 2023, vďaka rastúcemu globálnemu dopytu a stúpajúcemu napätiu.

Trojmesačné futures na meď v Londýne vzrástli o 1,2 % na 9 582 dolárov za tonu, pričom v priebehu obchodovania dosiahli vrchol na úrovni 9 616,5 dolára, čo je cena, ktorá bola naposledy zaznamenaná v júni 2022. Futures na hliník tiež zaznamenali nárast o 1,1 % na 2 587 dolárov za tonu, pričom skôr dosiahli 2 593 dolárov, čo bolo naposledy vidieť vo februári 2023.

Stabilný rast ceny medi o 15 % za posledné tri mesiace sám odráža globálny rast a optimizmus v dopyte, ako aj výrazné zníženie prognóz dodávok z ťažiarskych zdrojov na rok 2024. Niekoľko ťažiarskych spoločností oznámilo zníženie produkcie na základe rôznych faktorov, vrátane zvýšených vstupných nákladov, klesajúcej kvality rúd a vplyvu poveternostných podmienok.

Prechod na zelené technológie a zvýšené využitie aplikácií umelej inteligencie zvyšujú dopyt po tomto kove zo strany tradičných odvetví, ako je stavebníctvo.

Výrazné zisky zaznamenal aj hliník, keďže trh naďalej „trávi“ najnovšie sankcie na ruské kovy. Počas víkendu Londýnska burza kovov zakázala dodávky nových ruských kovov, vrátane medi a hliníka, po sankciách uvalených USA a Veľkou Britániou.

„Dôsledky by mali byť býčie, najmä pre hliník v Európe, keďže sa hľadá materiál z krajín mimo Ruska,“ uviedol Marcus Garvey, vedúci stratégie pre komodity v Macquarie.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.