Čína robí zásoby čipov

HABERL
1. marca 2024

Krajiny pred skutočnými konfliktmi hromadia zásoby munície a paliva. Čínske spoločnosti sú zaneprázdnené hromadením dielov zariadení na výrobu čipov.

Posledným, kto ťaží z „márnotratnosti“ Číny, je japonský výrobca čipových zariadení Tokyo Electron. Jeho akcie si pripísali 20 %, odkedy približne pred dvoma týždňami zvýšil výhľad zisku. Čína predstavovala takmer polovicu jeho celkových čistých tržieb v minulom štvrťroku po tom, čo sa tam predaj zdvojnásobil v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Dovoz polovodičov medziročne vzrástol o 14%

Silný dopyt z Číny pomohol v minulom roku kompenzovať slabosť inde keďže kapitálové výdavky globálnych polovodičových spoločností, najmä výrobcov pamäťových čipov, sa spomalili. Dovoz polovodičových zariadení do Číny podľa colných údajov krajiny vzrástol v roku 2023 medziročne o 14 % na takmer 40 miliárd USD. Priemyselná asociácia SEMI odhaduje, že celosvetový predaj polovodičových zariadení klesol v roku 2023 medziročne o 6,1 % na 101 miliárd USD, čo je výrazné zlepšenie oproti pôvodnej júlovej predpovedi o 18,6 % poklese.

Dôvody „vytvárania zásob“

Existuje niekoľko dôvodov pre čínske výdavky. Po prvé, čínski výrobcovia čipov sa ponáhľali s hromadením zariadení v očakávaní prísnejších západných vývozných obmedzení. To platí najmä pre litografické stroje, ktoré používajú svetlo na tlač malých obvodov na kremíkové doštičky. Japonsko a Holandsko, kľúčoví dodávatelia takýchto strojov, zaviedli svoje vlastné obmedzenia na vývoz do Číny v súlade s USA.

Čínsky dovoz litografických strojov z Holandska sa podľa čínskych colných údajov v roku 2023 medziročne takmer zoštvornásobil. Čistý predaj systému do Číny od holandskej spoločnosti ASML, lídra na trhu litografických zariadení, sa v roku 2023 strojnásobil. Čína v minulom roku tvorila 29 % celkového čistého predaja systémov ASML – oproti iba 14 % v roku 2022.

Holandská vláda zrušila licencie na vývoz

ASML nebola schopná predať svoje špičkové stroje s extrémnou ultrafialovou litografiou alebo EUV do Číny už nejaký čas. Nové obmedzenia  však znamenajú, že tam nebude môcť exportovať ani niektoré menej pokročilé stroje. Spoločnosť minulý mesiac uviedla, že holandská vláda zrušila licencie na vývoz určitých litografických strojov do Číny. ASML hovorí, že tento rok môže byť ovplyvnených približne 10 až 15 % jej predaja do Číny.

Pre spoločnosti je zlou správou, že minuloročné hromadenie zásob v Číne by mohlo v roku 2024 narušiť rast predaja. Napriek tomu sú agresívne investície Číny do výrobných kapacít polovodičov dlhodobým trendom.

Snahu Číny vyrábať najpokročilejšie čipy brzdia sankcie, no jej spoločnosti tvrdo presadzujú vyspelejšie technológie. Najväčší zmluvný výrobca čipov v Číne Semiconductor Manufacturing International alebo SMIC tvrdí, že jeho kapitálové výdavky v tomto roku zostanú približne rovnaké ako minulý rok na úrovni približne 7,5 miliardy dolárov.

Ďalšie dlhodobejšie riziká

Ďalším dlhodobým rizikom pre výrobcov zariadení na výrobu čipov je snaha Číny odstaviť sa od západných dodávok. Kým Číne bude trvať dlho než dobehne niektoré kľúčové technológie ako je litografia, už teraz existujú miesta, kde môžu čínski dodávatelia nahradiť západných náprotivkov. Bernstein odhaduje, že domáci dodávatelia tvorili v minulom roku približne 14 % čínskeho trhu so zariadeniami na výrobu plátov v porovnaní s 3 % v roku 2018. Očakáva, že tento podiel v roku 2026 vzrastie na 29 %.

Medzi takýchto miestnych lídrov patrí Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. China alebo AMEC, ktorá vyrába leptacie nástroje na vytváranie obvodových vzorov na doštičkách. Spoločnosť zatiaľ neoznámila celoročné výsledky za rok 2023, ale jej najnovší verejný odhad uvádza medziročný rast tržieb o 32 %. Spoločnosť počíta s tým, že predaj kľúčových zariadení na suché leptanie vzrástol o 49 %. Nové objednávky na stroj vzrástli v minulom roku o 60 %, čo poukazuje na pokračujúci rast.

Pre západných a japonských výrobcov čipových zariadení sú vývozné obmedzenia do Číny požehnaním aj prekliatím. Zatiaľ sa im dostáva „obrovských“ tržieb, no dlhodobé riziká sa množia a to najmä na spodnom konci technologického spektra.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.